Průmysl 4.0 - budoucnost, která již začala.

Téma Průmysl 4.0 budí mnohdy možná až nepřiměřené emoce. Čím to je? V posledním období jsem o tomto tématu mluvil s řediteli a majiteli společností z nejrůznějších oborů. A co mě překvapilo? Že mnozí mají spojený tento název jen se strojírenstvím a v něm s plnou automatizací. Jiní jej vnímají v širších souvislostech v propojení na lidi... A kde je vlastně pravda?

Popravdě řečeno nevím. Trochu mi to vše připadá jako nálepkování něčeho, co již ve vybraných oborech funguje. A tím, jak se technologie stávají dostupnější a objevují se i tam, kde bychom je nečekali, budí toto v lidech oprávněný pocit nervozity a strachu. Ten navíc přiživují mnozí politici a média.

Co tedy s tím? Budoucnost už začala, tak není třeba stát opodál. Pokud mi to v mém oboru dává smysl. Vždyť štěstí přeje připraveným... A to je evoluce.

Viděl jsem dílčí zavedení technologie automatického sledování výkonnosti "analogových" strojů, které dává řediteli firmy aktuální přehled v čase, na kolik jsou dané stroje vytížené a je možné následně vše automaticky analyzovat. I to je Průmysl 4.0. Dokonce jsem se potkal s přípravou propojení robotizace a práce lidí v chráněných dílnách. A v neposlední řadě bychom mohli polemizovat, zda automatické zasílání faktur po objednávce v e-shopu do této kategorie také spadá.

Jisté však je, že si do budoucna budeme muset zvyknout na to, že se v mnohých oborech budeme čím dál více potkávat s automatizací. To ovšem znamená, že postupně budou vznikat i nové požadavky na osoby, které budou nedílnou součástí takovýchto procesů. A stejně tak, jak rychle se vyvíjí technologie, bude třeba, aby tito lidé byli schopni přijímat změny a vzdělávat se. To přináší absolutně jiné požadavky i na těch nejnižších pozicích než byly zapotřebí doposud. Klíčem je nastavit takové firemní prostředí a kulturu, která změnu přístupu nejen podporuje, ale také vyžaduje.

A to, že některá dnes velice lukrativní povolání zmizí, je jen otázka času. Není však třeba házet flintu do žita, pokud se právě na takové pozici nacházíte. Rozhodně to nebude přes noc. Pro každého z nás to však znamená, a to hlavně pro náš vzdělávací systém, že musíme být připraveni několikrát za život změnit obor naší práce. Stejně tak se osobní rozvoj, vzdělávání a učení musí stát běžnou součástí celého našeho života, nikoliv jen v období studia.

Pokud vás zajímá, jaké obory jsou posledních 20 let na ústupu a u kterých se očekává, že v následujících létech vytlačí z trhu plná automatizace, stáhněte si námi zpracované grafické výstupy z předních světových univerzit Harvardu a Oxfordu.

Zpracované výstupy studií.

Stačí jen zadat kontakt a hned si vše můžete stáhnout. Garantujeme, že kontakt nebude poskytnut třetí osobě!

11.04.2017 Celostní přístup v managementu znal i Baťa

Celostní přístup se čím dál častěji prosazuje i mimo dnes etablovaný obor medicíny. Dnešní propojený svět je jako stvořený pro širší náhledy v souvisl... více

14.03.2017 Za hrdostí zaměstnanců na svou firmu stojí...

Je slunečné březnové ráno a v největším sále Jihočeského vědeckotechnického parku v Českých Budějovicích se schází zástupci vedení jihočeských společn... více

28.02.2017 Taháky žádoucí

Asi každý z nás si vybaví situaci, kterou zažil během svého chození do školy: “Rozdáme si prázné papíry a napíšeme si prověrku. Upozorňuji, že pokud u... více