Virtual Lab – nabídka CoVpoint

Virtuální realita může pomoct v boji s koronavirem.

K pomoci s využitím VR nás inspirovalo vyjádření šéfa Kliniky infekčních chorob, který upozornil, že vrchol epidemiologické křivky očekává ke konci dubna a problém nevidí v nedostatku intenzivních lůžek pro nakažené pacienty, protože ventilátory se dají koupit, ale v tom, že ne každý s nimi umí pracovat a není jednoduché si specialisty tak rychle opatřit.

Možnost simulace skutečné situace slouží v medicíně např. k tréninku lékařů pro složité zákroky. Stejný význam má pro zdravotnický personál. Například práce pod vysokým tlakem, která vyžaduje zručnost, specifické ovládání složitých přístrojů, rychlé rozhodování v reálném čase se dá trénovat v autentickém prostředí.

Proto jsme přes CoVpoint Ministerstva průmyslu a obchodu nabídli možnost vytvoření tréninkového VR simulátoru, který umožní bezpečné zacvičení personálu.

Zácvik probíhá s použitím brýlí pro virtuální realitu na digitálním dvojčeti technologického zařízení. Virtuální trénink umožňuje provádět všechny postupy jako v reálném prostředí, zautomatizovat jednotlivé kroky, zrychlit a zpřesnit jejich provádění, lze naprogramovat krizové situace a získat autentickou zkušenost. Výhodou v současné situaci je absolutní bezpečnost prostředí, protože trénink může probíhat kdekoliv mimo zónu pacientů a tudíž bez rizika nákazy nebo jejího zavlečení.

Nabídka byla přijata jako relevantní a je dál zpracovávána. Budeme rádi, pokud bude využita a moderní technologie pomůže lékařům a sestrám získat rychle potřebné zkušenosti a sebejistotu při obsluze intenzivních lůžek a rozšíří tak možnost léčby pro více pacientů.

Autor: Mirka Čejková

07.04.2020 Kr(v)ize, když se z krize, zrodí vize

... více

18.03.2020 Co sebou přinese doba virová?

... více

16.01.2020 Ukázaná platí aneb když firma pochopí, co virtuální realita umí

Virtual Lab – viruální realita ve výrobní firmě... více